Rakennusprojektin materiaalivalinta on tärkeä tehdä ekologisin perustein, kun halutaan rakentaa kokonaisvaltaisen ympäristöystävällisesti.
Liuskekiven hiilijalanjälki on poikkeuksellisen pieni. Tässä muutama harvemmin huomioitu näkökulma aiheeseen.
- Liuskekiven taivutusvetolujuus on tyypillisesti kolme kertaa parempi kuin graniitin tai betonikiven. Tästä syystä jopa vain 40 mm paksu liuskekivi kestää raskastakin kuormitusta. Pienempi materiaalimäärä pienentää valmistuksen ja rahdin hiilidioksidipäästöjä verrattuna kiviin, joissa tarvitaan paksumpaa rakennevahvuutta.
- Liuskemestareiden valikoimiin kuuluu runsaasti liuskekiviä, jotka ovat joko omaa kotimaista tuotantoa (kuten Sisu pihakivi) tai valikoituja tuotteita eurooppalaisilta kumppaneilta (esimerkiksi norjalainen Alta XL pihakivi). Kun valitset materiaalin, joka on lähellä tuotettua, ei rahdin aiheuttamia päästöjä kerry kaukomailta asti.
- Liuskekiven tuotanto tehdään tänäkin päivänä perinteisiä menetelmiä ja työkaluja käyttäen. Louhinta on käsityötä. Tämäkin vaikuttaa liuskekiven matalaan hiilijalanjälkeen.
Liuskemestareiden video havainnollistaa, mitä louhimolla tapahtuu. Ainoastaan alkuvaiheessa tarvitaan motorisoituja työkoneita. Kivenhakkaajan manuaalisesti tuottama kilke on louhimolla vallitseva äänimaisema. Katso video kivenhakkaajista liuskekivilouhimolla.
- Liuskekivi on lähes ikuista. Vaikka sen ensimmäinen käyttökohde tulisi elämänkaarensa päähän, voidaan liuskekiveä käyttää uudelleen monin eri tavoin. Kiveä ei löydy kaatopaikalta eikä sitä tarvitse murskata uusiokäyttötarkoitusta varten.
Rakennuksen käyttöikä ei ole sama kuin liuskekiven käyttöikä.
- Ympäristöministeriön mukaan valtaosa rakennusmateriaalien ja -tuotteiden aiheuttamista päästöistä syntyy valmistusvaiheessa. Kivi luonnonmateriaalina ottaa etumatkaa keinotekoisesti tuotettujen materiaalien hiilidioksidipäästöihin. Tehtaita ei tarvitse pyörittää eikä materiaaleja valmistaa.
Materiaali löytyy maaperästä ja se louhitaan ympäristö ja luonto huomioiden.
- Liuskekivivarantoja on Suomessakin lähes rajattomasti eikä kivi lopu kiveä käyttämällä. Aiheesta on tulossa myöhemmin oman blogikirjoituksensa, sillä aihe on erittäin mielenkiintoinen eikä välttämättä aivan yksiselitteinen.
Liuskemestareiden ekologiset kivituotteet ostat kätevästi yhdellä rahdilla Kivitorilta. Ekologista tämäkin!
Artikkelin tietolähteenä käytetty mm. ympäristöministeriön laatimaa Vähähiilisen rakentamisen tiekarttaa: Vähähiilisen rakentamisen tiekartta – Ympäristöministeriö