Luonnon liuskekivi on aloittelevalle piharakentajalle kiitollinen materiaali. Epäsäännöllisyys on liuskekiven perusominaisuus eikä kahta täsmälleen samanlaista lopputulosta löydy edes etsimällä.
(Artikkelin tuotelinkit vievät kotimaisen Kivitorin verkkokauppaan.)
Pienet ”kauneusvirheet” eivät tee projektista epäonnistunutta vaan sopivat erinomaisesti liuskekiven yksilöllisyyttä kunnioittavaan luonteeseen.
Liuskekivipolku johdattaa monessa mökkimiljöössä päätalolta pihasaunaan, ja puutarhakeinun alla kiveys toimii hienosti paljaankin jalan alla. Tällaisissa kohteissa liuskekiveykset voidaan perustaa kevyesti, sillä routaliikkeet eli maan nouseminen ja laskeminen eivät haittaa.
Kivetyksen ulkonäköön voi itse vaikuttaa monin tavoin. Jo materiaaliostoksilla avautuu erikokoisten ja eriväristen liuskekivien kirjo valittavaksi. Samatkin liuskekivet voi latoa lukuisin eri tavoin. Liuskekiven kanssa saa halutessaan laittaa luovuuden peliin.
Asennuskohde rajaa kivetysprojektin toteutusta jonkin verran, joten aloittelijan kannattaa jo ennen liuskekivien hankintaa kääntyä osaavan myyjän puoleen.
Helposti alkuun: liuskekivien asennus askelmiksi nurmikolle
Isot ja tasaiset liuskekivet voidaan upottaa askelmiksi suoraan nurmikon päälle, mutta kiven alta kannattaa kaivaa hieman nurmea pois. Pienemmät kivet tulisi asentaa aina kivituhkaan alla olevan ohjeen mukaisesti.
10 metrin askelmapolkuun tarvitset arviolta 6-7 neliötä liuskekiveä.
Esimerkiksi Altan XL -liuskekivi on loistava valinta, sillä pakkauksessa saattaa olla jopa yhden neliömetrin kokoisia kivilaattoja, joten polkujen tekeminen on nopeaa ja vaivatonta.
- Perusta kiveys poistamalla pehmeää maata noin 20 senttimetrin syvyyteen.
- Asettele pohjalle suodatinkangas. (Myös suodatinkangasta saat Kivitorin verkkokaupasta.)
- Täytä kaivanto murskeella ja tiivistä jaloilla tamppaamalla tai tärylevyllä eli lätkällä, jos sellainen on käytettävissä. (Kivitorilta samoilla toimituskuluilla myös mursketta.)
- Muuta ei tarvita. Murske antaa kiville riittävän kantavuuden.
Innostuitko? Liuskekivellä on kaksi asennustapaa
Edellä kuvatut kiviaskelmat nurmikolle ovat helpoin tapa tehdä tuttavuutta liuskekiven kanssa piharakentajana. Useimmiten asennus täytyy kuitenkin tehdä astetta jämäkämmin eli saumaamalla.
Liuskekiveys voidaan asentaa kahdella eri saumaustavalla riippuen käyttötarkoituksesta:
- Pehmeällä saumalla eli kivituhkalla, sammalsaumalla tai nurmella. Tällöin kiveys voi vapaasti routia aiheuttamatta vaurioita. Pehmeää saumaa näkee käytettävän usein poluilla, kesämökeillä ja esimerkiksi omenapuiden alla. Edullisena ja helppona toteutustapana suosittelemme tätä aloittelijalle.
- Kovalla laastisaumalla. Tällöin terassikalusteet eivät keiku ja tasainen pinta on helppo lakaista ja pestä painepesurilla.
Kiveykselle tehdään huolelliset perustukset ja tarvittaessa asennetaan routaeristeet ja kaivetaan salaojat. Ammattilaiset asentavat kivet aina routaeristettyyn maahan, sillä hyvin tehdyt pohjatyöt varmistavat kauniin lopputuloksen vuosikymmeniksi.
Suunnittelussa on huomioitava kiveyksen kallistukset sadevesikaivoihin. Tyypillisesti kallistus on liuskekiveyksillä 1-2 senttimetriä yhden metrin matkalla eli 1-2 prosenttia. Rakennuksen vieressä suosittelemme kahden prosentin kallistusta.
Katso videolta, kuinka kivinikkari opastaa liuskekivien asennusta:
Kivirakentamisen verkkokauppa Kivitori.fi kuuluu samaan Stonegroup Finland -perheeseen Liuskemestareiden kanssa.