Kivikisko ECO on luonnonkiville suunniteltu kiinnitysjärjestelmä rakennuksen sokkeliin tai julkisivuun. Kivet ripustetaan kiskoon mekaanisesti, jolloin rakenteesta voidaan tehdä taustaltaan tuulettuva. Kivikisko on valmistettu alumiinista, joten se kestää hyvin säärasituksia.
Leafstones Hatfix -rakenteessa kivet kiinnitetään hattuprofiiliin A4 ruostumattomilla koukukuilla. Rakenne kestää hyvin kosteutta ja sillä voidaankin pinnoittaa lähes mikä tahansa tuulettuva seinärakenne.
Yleisimmin tuulettuvaan Hatfix-rakennetta käytetään kasettirakenteissa, betonielementtien tai tukimuurien pinnoituksessa, joissa on korkeat kosteusriskit. Hatfix-profiili on Magnelispinnoitettu, joten se kestää yli 50-vuoden käyttöiän.
Graniittilaattoja voidaan kiinnittää julkisivuun Liuskemestareiden Eco Nitoja kiinnikkeillä ja saneerauslaastilla. Kiinnike varmistaa kiven kiinnipysymisen mikäli tartunta kiven ja laastin välillä pettää. Tätä järjestelmää käytetään silloin kun taustalla on betonirakenne ja asennusvara on pieni. Järjestelmä on tarkoitettu kohteisiin, joissa rakennuksen runko pysyy kuivana. Mikäli on riskinä, että runko kastuu käytön aikana, suosittelemme 30mm kiveä ja Eco1 kiinnikettä, jolla kiven taakse saadaan tehtyä tuulettuva ilmarako.
Liuskekivilouhe esimerkiksi muurikivi Sisu Neva voidaan muurata julkisivuun muurauslaastilla. Kiven syvyys on noin 150-250 mm ja paksuus 30 – 250 mm. Tarvittaessa kiven taustapuoli voidaan sahata. Tällä tekniikalla tehtynä saadaan kivien väliin näkyvät laastisaumat.
Kiven ja lämmöneristeen väliin suositellaan ilmarakoa, jolloin rakenteesta tulee tuulettuva.
Leafstones Hatfix -rakenteessa kivet kiinnitetään hattuprofiiliin leveäkantaisilla ruuveilla. Rakenne kestää hyvin kosteutta ja sillä voidaankin pinnoittaa lähes mikä tahansa seinärakenne.
Yleisimmin tuulettuvaan Hatfix-rakennetta käytetään kasettirakenteissa ja betonielementtien tai tukimuurien pinnoituksessa, joissa on korkeat kosteusriskit. hatfix-profiili kestää yli 50-vuoden käyttöiän.
Määrämittaan sahatut liuskekivet kiinnitetään rakennuksen julkisivuin usein mekaanisilla tappikiinnikkeillä. Mekaanista kiinnitysjärjestelmää on käytetty Suomessa kivien kiinnittämiseen jo 1940-luvulta lähtien, joten siitä on meillä hyviä kokemuksia.
RST-kulmaraudoilla kiinnitetyt kivet kestävät hyvin sokelissa, aitamuurissa ja muissa kovalle säärasitukselle alttiissa paikoissa. Kiveksi kannattaa valita yli 300x600m kokoinen kivi. Kiven koko vaikuttaa oleellisesti asennuskustannukseen. Mitä suurempi kivi, sen edullisempi on asennuskustannus ja kiinnikkeiden määrä. Yli 550x1200mm kokoinen kivi on taas asennuksen kannalta hankala, sillä se painaa ja sen käsittely on haastavaa.
Alunperin Ranskassa kehitetty kiinnitysmenetelmä kattoliuskeille sopii hyvin myös seinäliuskeiden kiinnitykseen. Kivet kiinnitetään koukuilla, joten mikäli kivi rikkoutuu on se helppo vaihtaa uuteen. Menetelmällä saadaan tehtyä kestävä, huoltovapaa ja helppohoitoinen julkisivu.
Tuulettuva julkisivu pästää ilman kiertämään kivien takana, mutta estä sadeveden pääsemisen rakenteeseen – rakenne on lisäksi kaunis. Mitä muuta julkisivulta voi toivoa?
Paanurakenne suojaa runkoa ja eristeitä vedeltä, sillä se ei päästä sadevettä läpi. Menetelmä on edullinen, huoltovapaa ja pitkäikäinen. Oikein toteutettuna julkisivun käyttöikä on yli 100 vuotta. Rakenteen sopii kaikki Liuskemestareiden kivipaanut.
Tätä kiinnitystapaa on käytetty menestyksekkäästi Ruotsissa ja Tanskassa. Liuskekivilaatat kiinnitetään koolaukseen kiven läpi kuparinauloilla. Ilma kiertää kivien taustalla, joten menetelmällä voidaan pinnoitta sekä puu, että betonirunkoisia rakennuksia.
Liuskekivilaatoilla verhoiltu julkisivu voidaan toteuttaa tuulettuvana, jolloin rakennus- ja käytön aikainen kosteus pääsee tuulettumaan vaurioittamatta kiveystä. Liuskekivilaatat ovat tavallisemmin n. 8-12 mm paksuja. Saumat suunnitellaan usein n. 7mm levyisiksi.
Kiven koolle ei ole rajoitusta, mutta tavallisimmin suurin seinään asennettava kivi on kooltaan noin 500x900mm. Kivet asennetaan ristiin koolatun sementtikuitulevyn pintaan.
Liuskekiviä on asennettu rakennuksen sokkelirakenteisiin menestyksekkäästi jo vuosikymmeniä. Vapaamuotoinen liuskekiveys sopii erinomaisesti sokkeliin, sillä suuri saumapinta-ala päästä rakenteen tuulettumaan, jolloin rakenne hengittää, mutta toisaalta kivi ehkäisee sadeveden tunkeutumista sokkelirakenteeseen.