Kotimaiset liuskekivet:

Oriveden Sisu -liuskekivi
Kivi louhitaan Liuskemestareiden Oriveden louhokselta 30km Tampereelta koilliseen.

Paljakan Karhu – liuskekivi
Kainuun Karhu kivi louhitaan Liuskemestareiden Puolangan louhimolta.

Sodankylän Lappi -liuskekivi
Liuskemestareiden pohjoisin kivilouhimo sijaitsee Lokan tekojärven rannalla noin 100km Saariselältä etelään.

Kotimainen tuotanto

Liuskekiven tuotanto tehdään edelleen perinteisiä menetelmiä ja työkaluja käyttäen. Louhinnan suuri käsityön osuus näkyy kiven matalassa hiilijalanjäljessä. Liuskekivivarantoja on Suomessa lähes rajattomasti, eikä kivi lopu kiveä käyttämällä. Kivi on lähes ikuista!


Liuskekivi kestää hyvin julkisen paikan kulutusta

Perinteisesti liuskekiviä on totuttu näkemään pihoilla ja puutarhoissa, mutta liuskekivellä voidaan pinnoittaa myös kestäviä kävelykatuja. Yli 4 cm paksut kivet kestää kovaakin kuormitusta, sillä kiven taivutuslujuus on jopa neljä kertaa graniittia suurempi. Kuva: Dianapuisto Helsingin ydinkeskustassa tehtiin vuonna 2006 Sisu liuskekivellä ja se on edelleen moitteettomassa kunnossa.


Liuskekivellä on tutkitusti matalin hiilijalanjälki

Lue lisää luonnonkiven ekologisuudesta.


Kiveä ei löydy kaatopaikalta

Liuskekivi on helposti uusiokäytettävä materiaali. Pihasta purettu kiveys voidaan hyödyntää sellaisenaan ilman, että sitä murskataan tai käsitellään. Usein pelkkä painepesu riittää. Laadukas liuskekivi ei rapaudu ja se kestää käyttöä vuosisatoja.


Liuskekivi sopii hyvin katukiveksi

Liuskekivestä valmistettu katukivi on hyvä ratkaisu toreille, kulkuväylille ja puistoihin. Kaikista liuskekivistämme voidaan valmistaa katukiviä esimerkiksi 140mm x 200-400mm koossa. Kuvan Sisu-katukivi on 120mm leveä. Liuskekivestä valmisetun katukiven paksuus on tyypillisesti 40-70mm. Kivet asennetaan maakosteaan betoniin ja saumataan VDW400 sauma-aineella.


Liuskekiveykset jaetaan neljään eri luokkaan A, B, C ja D

Liuskekivet asenetaan käyttötarkoituksen mukaan betonille tai kivituhkalle. Kivituhka-asennusta käytetään silloin kun halutaan hyvin vettä läpäisevä rakenne. Saumat voidaan kovettaa Gftk sauma-aineella. Kivituhkalle perustettu liuskekiveys ei kestä ajoneuvoliikennettä. Kadut, torit ja puiston perustetaan aina maakostealle betoille.

Vapaamuotoisia liuskekiveyksiä voidaan asentaa siis neljällä eri tapaa. Olemme tehneet yhteistyössä viherrakentajien ja suunnittelijoiden kanssa liuskekiveysten laatuohjeistuksen, jossa kerrotaan seikkaperäisesti eri menetelmien vaatimukset. Voit tutustua ohjeistukseen tästä linkistä: Laatuohjeistus – pihaliuskekivet.