Marmori on kaunis ja kestävä vaihtoehto julkisivumateriaaliksi.

Marmorin käyttö rakennusmateriaalina juontaa juurensa arkkitehtuurin juurille Antiikin Kreikkaan. Marmorilaatuja on monia, mutta vain tietyt tuotteet kestävät Suomen säärasitusta. Finlandia-talon julkisivukiveksi valittu Lasan marmori on teknisiltä ominaisuuksiltaan ylivertainen.

Marmori on perinteinen ja näyttävä sisustus ja julkisivumateriaali, jolla on pitkä käyttöikä. Yllä oleva kuva on New Yorkista, World Trade Centerin uudesta metroasemasta, johon Lasan marmoria toimitettiin yli 40 000 m2. Lasa -marmori valittiin myös Finlandiatalon uudeksi julkisivukiveksi. Finlandia-talon materiaalivalintaa varten tehdyissä testeissä Lasan marmorin todettiin kestävän erinomaisesti Suomen sääoloissa. Marmori kävi läpi muun muassa kaksivuotisen rasituskokeen Finlandia-talon katolla sekä kattavat laboratioriokokeet.

Lasa Marmo vastaa marmorin louhinnasta, leikkauksesta, sahauksesta ja kuljetuksesta eli käytännössä koko tuotantoketjusta. Kivet sahataan ja numeroidaan. Numerointi kertoo mistä kohtaa louhimoa kivi on otettu, joten laadunvarmistus ja jäljitettävyys on helppoa.

Lasan tuotevalikoima koostuu saman kiven kymmenestä eri värivariaatiosta ja vaihtoehtoja löytyy täysin valkoisesta juovikkaaseen. Finlandia-taloon valittu Bianco Nuvolato on valikoiman valkoisimmasta päästä, mutta siinä on hieman elävyyttä tuovaa kuviota. Puhtaan valkoinen on harvinaisin väri.

Lasan marmori louhitaan maan alla laajassa tunneliverkostossa. Kiven saatavuus on hyvä, sillä sadan vuoden aikana esiintymästä on louhittu vasta murto-osa massiivisesta marmoriesiintymästä.

Tunneleista marmori nostetaan ulos isoina "blokkeina" ja sahataan vasta sitten levyiksi. Sahaus voidaan tehdä juovien suuntaisesti (veincut) tai juovia vasten (crosscut).

Kivet voidaan latoa ja numeroida tehtaalla valmiiksi, jolloin sommitelma seinässä on täydellinen.

Arkkitehdin piirtämä kiviladontakaavio.Referenssit puhuvat puolestaan. Silandron sairaalan seinään asennettiin vuonna 2001 30mm paksuja Lasan marmorilevyjä, eikä kivilaatta ei ole käyristynyt, vaikka ilmastorasitus on lähes samaa luokkaa kuin Suomessa. Sveitsiläispankin seinässä sama kivi on kestänyt 50-luvulta lähtien.

Marmoriblokki matkalla alas.