Kun muotoilija Pekka Laitisen vähäeleisen tyylikkäät metallijalat yhdistetään Liuskemestareiden viimeistelemään pöytätasoon, syntyy Pihapöytä Ajaton. Ajaton on myös huoleton. Helppohoitoinen puutarhapöytä sopii moniin pihapiireihin ja moniin tyylisuuntiin.

Tehdasvalmisteisille puutarhapöydille on nyt tarjolla vaihtoehto, jolla on poikkeuksellisen kiehtova tarina. Tarinassa korostuu somen voima ja samanhenkisten suomalaisyritysten yhteistyö. Tarinan yksi päähenkilöistä on jyväskyläläinen muotoilija-yrittäjä Pekka Laitinen.

Lyhyt versio kivipöydän tarinasta tulee tässä:

Pihapöytä Ajaton saapui markkinoille Pekka Laitisen ja Liuskemestareiden yhteistyönä kesällä 2024 ja on nyt saatavilla yksinoikeudella Kivitorin valikoimissa. Pihapöytä Ajattomaan voit valita pöytälevyksi joko liuskekiveä, kotimaista graniittia tai keraamista laattaa. Kaikki kestäviä ja helppohoitoisia materiaaleja ulkokäytössä. Metallijalkoja löytyy varastolta valkoisena ja mustana.

Tutustu Pihapöytä Ajattomaan täällä: KIVITORIN UUTUUDET


Pitkien tarinoiden ystäville Pihapöytä Ajattoman syntytarina kuuluu näin:

Jyväskyläläinen muotoilija Pekka Laitinen teki vuosituhannen alussa pitkään tilasuunnittelua ja tuotekehitystä metalliteollisuuden palveluksessa. Kymmenisen vuotta sitten Laitinen päätti ryhtyä yrittäjäksi. Työkalenteri on sittemmin täyttynyt pitkälti metallia ja puuta yhdistelevistä mittatilaustöistä, joita on tehty asiakkaiden toiveita kuunnellen. Vakiomallistoja ei ole ollut tarjolla.

– Viime vuosien aikana olen tehnyt erityisesti parviportaita vapaa-ajan asuntoihin sekä jonkin verran myymäläkalusteita, kuten myyntitiskejä ja vaaterekkejä. Myös ruokapöytiä, sohvapöytiä ja naulakoita on tullut suunniteltua, Pekka Laitinen (kuvassa) kertoo.

Viitisen vuotta sitten Laitisen silmiin osui sosiaalisessa mediassa huonekalusuunnittelun kannalta ”kohtalokas” kirjoitus. Suosittu sisustusbloggaaja kirjoitti Modernisti kodikas -blogissaan etsivänsä marmoriselle pöydänkannelle siroja jalkoja.

Pekka Laitinen ei ollut tuolloin vielä suunnitellut huonekaluja asiakkaille myyntiin – omaan käyttöön kylläkin – mutta ajatteli, että metallijalat voisivat sopia somessa esiteltyyn pöydänkanteen loistavasti. Lopputulos istuisi varmasti moderniin skandinaaviseen sisustustyyliin, jota blogia kirjoittavan Kerttu Pylvänäisen koti edusti.

Pekka otti yhteyttä Kerttuun ja muutamien mallipiirrosten jälkeen Pihapöytä Ajattoman tuolloin vielä nimetön prototyyppi näki päivänvalon.

Someprototyypistä Liuskemestareiden pientuotantoon

Marmorilevyinen pöytä palveli vuosia sisustusbloggaajan kodin sydämessä. Vähäeleisen tyylikäs pöytä näkyi lukuisissa bloggaajan seuraajia inspiroivissa postauksissa olohuoneen katseenvangitsijana.

Kevättalvella 2024 sisustusbloggaaja laittoi Instagram-tililleen myynti-ilmoituksen pöydästä. Oli tullut aika päivittää olohuoneen ilmettä. Tässä vaiheessa tarinaan uutena henkilönä ilmestyi Liuskemestareiden luova johtaja Sini Linna.

Pöytä myytiin nopeasti somen voimalla, mutta Sini ehti onneksi kiinnittää siihen huomiota ennen kuin ilmoitus poistui. Sini otti Pekkaan yhteyttä ja ehdotti, että tehdäänpä tästä yhteinen superlaadukas design-tuote Kivitorin verkkokauppaan heille tutuin materiaalein.

– Sini kysyi, pystyisinkö toimittamaan heille hieman isomman erän pöydänrunkoja Kivitorin Oriveden varastolle, josta he voisivat toimittaa valmiit pöydät nopeasti tilaajille. Vastasin myöntävästi ja nyt muutamaa kuukautta myöhemmin Pihapöytä Ajaton on myynnissä, Pekka Laitinen kertoo.


Sini näki visioissaan jotain, mitä asiakkaille ei oltu tähän asti vielä voitu tarjota. Mikä olisikaan täydellisempi puutarhapöytä idylliseen pihaan, jossa liuskekivi on tarkoin harkittu ja huolella käytetty materiaali. Koska muotoilija Pekka Laitinen omisti oman designinsa oikeudet, ei yhteistyölle ollut estettä, vaikka alkuperäinen prototyyppi olikin ollut yksittäinen tilaustyö.

Kahta kokoa, mustaa ja valkoista jalkaa, useita eri kansilevyjä

Jotta Pihapöytä Ajaton sopisi mahdollisimman moniin pihapiireihin, päätettiin sitä valmistaa kahdessa eri koossa. Saatavilla on erilaisia pöytälevyjä: keraamista laattaa, kotimaista graniittia ja liuskekiveä. Metallirunkoa löytyy varastolta sekä mustana että valkoisena. Pienempi pöytälevy on kooltaan 60 cm x 60 cm ja suurempi 80 cm x 80 cm.

Jokainen design-pöydänrunko valmistetaan käsityönä Jyväskylässä ja jokainen pöytä viimeistellään yksilöllisellä kansilevyllä, joten Pihapöytä Ajaton vaalii edelleen myös ajatusta uniikista yksittäiskappaleesta.

– Huonekalut ovat aina kiehtoneet minua muotoilijana. On melkoinen sattuma, että somessa vastaan tulleesta kirjoituksesta syntyi lopulta ensimmäinen pienimuotoiseen sarjatuotantoon päätynyt suunnittelemani puutarhapöytä, Pekka Laitinen kertoo.

Hauska sattuma on sekin, että Pekka Laitisen omalta kesämökkipihalta löytyy Liuskemestareiden luonnonkiviä. Pitkälti metallin ja puun työstöön tähän asti keskittynyt muotoilija pitää kiveä kiehtovana materiaalina.

– Kivi, puu ja metalli muodostavat itse asiassa hyvin kiehtovan combon. Eikä mikään estä yhdistämästä kivistä puutarhapöytää lautaterassiin. Tämän pöydän voi halutessaan ottaa käyttöön myös sisätiloihin. Olohuoneen tarpeistahan koko suunnittelu alun perin lähti.

Selkeä, eleetön ja yksinkertainen muotokieli ja ohuet rakenteet ovat Pekka Laitisen ominta ilmettä. Massiivinen runkorakenne saattaisi puutarhapöydässäkin hallita liikaa.

Vaikka kivilevy on painava, on rakenne nerokkaan muotoilun ansiosta tukeva ja vakaa jalkojen keveydestä huolimatta. Hitsaussaumat on saatu piiloon katseilta, mikä entisestään korostaa pelkistettyä ja tyylikästä muotokieltä.

Pekka Laitisen muotoilufilosofiaan voit tutustua tarkemmin hänen yrityksensä nettisivuilla: Etusivu – Muotocom

Pihapöytä Ajattoman voit valita haluamassasi koossa ja värisävyssä Kivitorin kotimaisesta verkkokaupasta: KIVITORIN UUTUUDET