Liuskekivi on hyvin vanhaa, sedimentoitunutta merenpohjaa. Se poikkeaa graniiteista ja marmoreista, sillä se nimensä mukaisesti liuskottuu. Oriveden liuskekivi kerrostui merenpohjaan noin 1,7 miljardia vuotta sitten. Silloin meressä sattui olemaan tyyni kausi, jonka ansiosta kerrokset ovat suoria ja selkeitä – tästä syystä liuskekivi lohkeaa hyvin myös käsityökaluilla. Kotimaisista kivistä ei löydy fossiileja, sillä kiven muodostumisajankohtana ei maapallolla ollut vielä elämää.

Talvista kiven louhintatyötä Liuskemestareiden Oriveden louhoksessa.

Oriveden Sisu-liuskekivi on sitkeää sillä se on puristunut kasaan käytyään noin 40km syvyydessä. Tätä luonnon omaa puristusprosessia kutsutaan metamorfoosiksi. Lujuudesta on hyötyä etenkin pihakivissä, joissa myös ohut kivi kestää hyvin kuormitusta halkeamatta.

Maapallon luonnonkivivarat ovat lähes rajattomat. Uutta kiveä syntyy koko ajan lisää. Maan kamara on kiveä! Luonnonkivi on ekologista, sillä maapallo on jo itsessään tehnyt suurimman työn, eikä kiven valmistukseen tarvita enään juurikaan energiaa tai fossiilisia polttoaineita.

Kivilouhe siivutetaan liuskekiviksi kiilalla ja vasaralla.

Kaikki liuskekivi ei halkea levyiksi. Kun kivi ei halkea se silti hyödynnetään. Louheesta valikoidaan neliskanttiset muurikivet ja loppu murskataan koristekiveksi tai se myydään louheena tierakentamiseen. Mustaa murskattua liuskekiveä käytetään istutuksissa kuorikatteen korvaajana tai talojen sokkeleiden vierustojen koristeena.

Liuskekivikate istutuksen katteena.
Kiviaines, mikä ei halkea liuskeiksi, kerätään muurikiviksi.