Liuskekivikatto on tuttu näky vanhoissa arvorakennuksissa Keski-Euroopassa, Norjassa ja Ruotsissa. Liuskekiveä on käytetty Suomessakin arvorakennusten vesikattomateriaalina ja tunnetuimpia kohteita ovat Kansallismuseo ja Aleksanterinkatu 13 Helsingissä. Ominaisuuksiensa ansiosta liuskekiven käyttö julkisivumateriaalina yleistyy jatkuvasti.

Liuskekivi on materiaalina erityinen. Sillä on erinomainen taivutusvetolujuus, se kestää UV-säteilyä haalistumatta eikä se pala tai rapaudu. Kivipinta luo rakennukselle pitkän, pysyvän ja lähes huoltovapaan pinnan, jota ei tarvitse maalata. Liuskekiven käyttöikä vesikatteissa ja julkisivuissa on yli 100 vuotta, eli luonnonkivi on elinkaarensa ansiosta edullinen ja ekologinen materiaalivalinta.

Uusi innovaatio kestää Suomen sääolot

Liuskemestarit ryhtyi kehittämään Suomeen soveltuvaa kivipaanujulkisivujärjestelmää vuonna 2015. Ensimmäinen pilottikohde valmistui vuonna 2018 ja Suomen sääoloihin suunniteltu Leafstones-kivipaanujärjestelmä lanseerattiin joulukuussa vuonna 2020.

Perinteisessä paanukiviasennuksessa liuskekivet ladotaan kolmeen kerrokseen, mutta Leafstones-järjestelmässä kivikerroksia on vain yksi ja kivet limittyvät 50mm. Uudenlaisen asennustekniikan ansiosta syntyy huomattavaa säästöä materiaalikuluissa ja asennustyössä.

Paanumaiset liuskekivet kiinnitetään ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla ruuveilla tai koukuilla rakennuksen julkisivun puukoolaukseen tai metalliseen hattuprofiiliin. Korroosiosuojattu teräsprofiili voidaan asentaa suoraan esimerkiksi betonirungon pintaan ja puukoolaus puolestaan soveltuu erinomaisesti käytettäväksi puurunkoisisten rakennusten julkisivuissa.

Leafstones-järjestelmässä käytettäviksi kiviksi on valikoitu viisi Suomen sääoloissa kestäviksi todettua vaihtoehtoa, jotka ovat kaikki myös CE-merkittyjä. Yleisin käytettävä kivikoko on 250×400 mm ja suurin mahdollinen koko on 300×600 mm.

Kivi käy kaikkiin kohteisiin

Liuskekiven käyttö julkisivuissa tuo vaihtoehtoja suunnitteluvaiheeseen. Kivi sopii koko rakennuksen julkisivumateriaaliksi tai esimerkiksi tehosteeksi yhdelle seinälle. Värisävyt kestävät haalistumatta ja kivipinta ei vaurioidu, vaikka rakennus liikkuu, värähtelee tai painuu. Kivi kestää myös liuottimia tai rannikkoalueiden suolarasitusta. Ohuella, paksuudeltaan alle 1 cm:n kivellä voidaan toteuttaa julkisivut räystäästä maahan saakka, eli erillistä sokkelia ei välttämättä tarvita.

Kivijulkisivu sopii uudiskohteiden lisäksi erinomaisesti saneerauskohteisiin, sillä vanhat tuulettuvat julkisivurakenteet on helppo korvata Leafstones-järjestelmällä.

Asentaminen on erikoisammattitaitoa vaativa työ. Liuskekivijulkisivu vaatii hyvän asentajan ja oikeat materiaalit. Liuskemestareilta saat parhaan asiantuntemuksen kaikkeen kivirakentamiseen liittyen. Tutustu Leafstones-järjestelmään ja kivivaihtoehtoihin tarkemmin täällä:

Voit myös ottaa yhteyttä myyntiimme:

0207 995 660

tai

myynti@liuskemestarit.fi

#ekostone2020, ilmoittaudu mukaan tapahtumaan.