Tämän liuskekivien asennusesimerkin toteutuksessa saumoihin istutetaan nurmikkoa tai sammalta. Toteutus on hieman työläämpi kuin pelkkä kivituhkasauma, mutta vaivannäkö palkitsee jatkossa huoltovapautena. Pelkkä kivituhka on alttiimpi esimerkiksi voikukille ja muille rikkaruohoille. 

Kaivannon koko esimerkissä on 3 x 3 metriä ja syvyys 0,2 metriä. 

Ohjeen tuotelinkit ovat esimerkkejä laadukkaista materiaalivalinnoista ja ne vievät Kivitorin verkkokauppaan (turvevinkki Kekkilälle).

Tarvitset: 

• Noin 10 neliötä mieleistäsi liuskekiveä. Koska liuskekivi ei ole koskaan tasamittainen laatta, on laskettava hieman ylimääräistä, jotta valinnanvaraa sommitteluun on riittävästi.  >Tutustu tästä Kivitorin liuskekivivalikoimaan.

• Kaksi suursäkillistä (2 x 1000 kg) mursketta (koko 0-16 mm). Murskeen menekin on valmiiksi laskenut Kivitorin ammattilainen. 

• Suodatinkangasta 2 x 10 m. Tähän tarkoitukseen käyvät kaikki suodatinkangastyypit, esimerkiksi tämä.

• Kivituhkaa noin tuhat kiloa (100 kiloa/neliö). Kivitorin valikoimissa on erityisesti liuskekiviasennuksiin suunniteltua kivituhkaa, jossa hienoainesta on riittävästi, mikä helpottaa kivien asentamista.

• Hapanta turvetta (10–20 %), jos haluat vauhdittaa sammalsaumauksen kasvua. Esimerkiksi Kekkilän Havu- ja rodomulta on laadukasta.

• Linjanarun (puukepit ja narua) ja vatupassin varmistamaan terassin kohdistusta maastoon. Myös pelkällä vatupassilla pärjää, mutta linjanaru on monen mielestä kätevä apuväline. 

• Lapion ja kottikärryt. 

Muurarinkauhan kivituhkan käsittelyyn (myös istutuslapio toimii). 
 
• Vasaran kivien muotoiluun (aivan tavallinen vasara käy hyvin). 

• Ison kuminuijan kivien tiivistämiseen.
 
• Kastelukannun ja suojalasit. 

Asennusohjeet 

 1.  Aloita siirtämällä kivet, murske ja kivituhkat sekä kaikki tarvittavat työkalut lähelle asennusaluetta. Käytä suojalaseja. (Kuumana kesäpäivänä suosittelemme myös hattua ja vesipulloa.)  
 1. Merkitse alueen reunat ja asenna reunakivet tai reunalauta haluttuun korkoon. Tyypillisesti kivet asennetaan nurmikon kanssa samaan tasoon. Terassin voi toteuttaa myös ilman reunakiviä tai -lautaa, mutta lopputulos on viimeistellympi niiden kanssa.

  Reunakiven asennuksesta olemme tehneet oman opastusvideon YouTube-kanavallamme:

  Reunakiven asennus pihaan – Graniittireunakivet pihakivetyksen ympärille – Vinkit asennukseen – YouTube
   
  Mikäli et halua reunakiveä tai -lautaa, asenna linjanaru puukeppien väliin suoraan haluttuun korkoon. 
 1. Poista pehmeää maata noin 20 senttimetrin syvyyteen asti. Laita pohjalle suodatinkangas. Näin murske ja multa/savi sen alla eivät pääse sekoittumaan. 
 1. Täytä kaivanto murskeella ja tiivistä jaloilla tamppaamalla tai tärylevyllä eli lätkällä, jos sellainen on käytettävissä. 
 1. Levitä kivituhkaa murskeen päälle noin 3-5 senttimetrin kerros. 
 1. Asettele liuskekivet kivituhkan päälle. Kastele kivituhka kunnolla märäksi ennen kivien asentamista. Kasteleminen tiivistää kivituhkan kunnolla kivien alle, jolloin kivet eivät pääse heilumaan.

  Huomioi, että luonnonkivi asettuu ajan kanssa itsekseen vielä asennushetkeä paremmin, joten pienestä epätasaisuudesta tässä vaiheessa ei tarvitse huolestua.  
 1. Aloita kiveyksen tekeminen paksuimmalla kivellä, näin kivien alla on aina riittävästi kivituhkaa. Muista kiviä latoessa, että kivellä on aina kaksi puolta. Valitse puolista parempi, jos kääntöpuolella on naarmuja tai värivaihtelua. 

  Kivien väliin jätettävä saumanleveys riippuu käytettävästä saumausmenetelmästä.  

HUOM: leveä sauma on helppo sauma 

Sammal/nurmisaumaus on saumausmenetelmistä nopein ja helpoin toteuttaa, sillä saumaus voi jäädä jopa 7 senttimetriä leveäksi eikä kiviä tarvitse juurikaan muokkailla asennuksen yhteydessä. 

Helppoa saumaa voikin usein tehdä pelkästään kiviä sommittelemalla.  

Kapeampaa saumaa tehtäessä kiviä on muotoiltava asennuksen aikana. Katso ohjeet videolta:


Jos siis haluat hieman muotoilla kiviä heikennä ensin kiven reunaa lyömällä kiven syrjään. Tämän jälkeen kiveä voidaan muotoilla naputtelemalla vasaralla sen pinnasta.  

Säädä kiven korkeutta lisäämällä tai poistamalla kivituhkaa kiven alla. Hierrä kiveä kivituhkaa vasten ja lyö kuminuijalla, jotta kivituhka tiivistyy. 

Jos haluat jättää saumauksen kivituhkalle, asennus on tämän vaiheen jälkeen valmis.  

Viimeistely rikkaruohoja vastaan

Pelkkä kivituhka on alttiimpi voikukille ja muille rikkaruohoille, joten nurmikon tai sammalen kylväminen liuskekivien väleihin on suositeltavaa. 

Saumausseoksen sammaleelle saat sekoittamalla kivituhkaa (6/10), rodo-multaa (3/10) ja sammalsilppua (1/10)

Lakaise saumat multaa täyteen ja istuta sammalseos tai nurmikon siemenet.  

Valmista tuli. Se on siinä!